Ajankohtaista
Julkaistu 1.11.2021
Savonlinnan kulttuurifoorumi kokoontui tiistaina 2.11.2021 - liity mukaan etänä!
Pohdinnan aiheena on muun muassa: Miltä näyttää Savonlinnan kulttuurin tulevaisuus kulttuuripääkaupunkihaun jälkeen? Mitä kaikkea uusi yhteisöllisyys voi tuoda mukanaan?
Marraskuinen tiistai, jatkuvat huonot uutiset kulttuurin leikkauksista ja ohimennyt Euroopan kulttuuripääkaupungin titteli. Onko nyt aika nostaa kädet ilmaan?
No ei todellakaan! On aika yhdistää voimat, inspiroitua jo siitä mitä meillä on ja nostaa katse tulevaan. Kukaan meistä ei yksin pysty kääntämään kulttuuria muutosvoimaksi, joten siksi kutsumme Savonlinnan ja samalla koko itäisen Suomen kulttuuriväen koolle tiistaina 2.11.2021 Savonlinnan Kulttuurikellariin - ensin sytyttäviin keskusteluihin ja myöhemmin yhteiseen illanviettoon.
Maksuttomaan tapahtumaan voi osallistua paikan päällä – varaathan paikkasi mahdollisimman pian, sillä mukaan mahtuu rajoitettu määrä henkilöitä. Mikäli osallistut etänä, sinun ei tarvitse ilmoittautua etukäteen vaan tulet vaan linjoille oikeaan aikaan.
Ohjelma - ilmoittaudu mukaan paikan päälle tästä!
Osa I – Savonlinna 2030!
14.00 Taidetta ja kulttuuria, kiitos! Atte Kohtala, Nuorten pianoakatemia
14:05 Avauspuheenvuoro, Saimaa-ilmiön hankejohtaja Sari Kaasinen & koordinaattori Veera Kolehmainen
14:15 Paneelikeskustelu
Miltä näyttää Savonlinnan kulttuurin tulevaisuus kulttuuripääkaupunkihaun jälkeen? Kuinka tästä jatketaan ja kuinka luovia aloja voidaan tukea tulevaisuudessa? Entä miten kulttuuri näkyy kaupungin strategiassa ja mitä se käytännössä tarkoittaa? Keskustelun vetäjänä Helsingin kaupunginsihteeri, Suomi 100 -juhlavuoden päätuottaja ja Saimaa-ilmiön ohjausryhmän jäsen Hannu Hyttinen.
Panelistit:
- Savonlinnan kaupunginhallituksen pj. Anna-Kristiina Mikkonen
- Savonlinnan kaupungin tekninen johtaja Kari Tikkanen
- Pääkonttori ry:n pj Kaisa Turtiainen
- Teatterinjohtaja Jouni Rissanen
- Olavinlinna / Suomen kansallismuseon intendentti Jouni Marjamäki
15:00 Esittely: Saimaan Taideluola Retretin tulevaisuus, Art Up -kulttuuriyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Silvennoinen.
15.30 tauko 30 min
Osa II – Itä-Suomi, katetaanko pöytä rajan yli?
16:00 Taidetta ja kulttuuria, kiitos! Hieho homma: Periferia, esiintyjät Jaakko Arola ja Samppa Heikkinen, ohjaaja Riikka Voutilainen
16:15 Keynote: Merkityksellinen yhteisöllisyys - mitä sinä voit tehdä ja miten? Timo Santala
Timo Santala on Etelä-Karjassa kasvanut ja koko ikänsä Saimaalla mökkeillyt tapahtuma-alan yrittäjä ja kulttuurikentän moniosaaja, joka on työskennellyt mm. Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian projektipäällikkönä, We Love Helsinki -yhteisön toiminnanjohtajana ja ruokakarnevaali Ravintolapäivän toiminnanjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.
16:45 Paneelikeskustelu
Mitä kaikkea Saimaa-ilmiö voi olla ja tarkoittaa tulevaisuudessa? Onko rajoja ylittävästä yhteistyöstä ja yhteisöllisyydestä itäisen Suomen uudeksi sampoksi? Keskustelun vetäjänä Itä-Savon päätoimittaja Jaana Rautio-Teijonmaa.
Panelistit:
- Mervi Eskelinen, Lastenkulttuurikeskus Lastu
- Anu-Anette Varho, Saimaa-ilmiö/ Kulttuurin unelmavuodet
- Juha-Pekka Natunen, Kulttuuritila Nuijamies
- Nikke Kaartinen, Savonlinnan Museo Riihisaari
- Anni Korhonen, Puukarin pysäkki
- Timo Santala, ruoka- ja tapahtumasuunnittelija
17.30 Kahvipöytäkeskustelu: kilpakumppaneista yhteistyökumppaneiksi
Mitä olemme oppineet kulttuuripääkaupunkihauista? Mitä voimme oppia toisiltamme? Kuinka hyödynnämme sen tuomat mahdollisuudet? Kilpailijat, Saimaa-ilmiö, Oulu2026 ja Operaatio Pirkanmaa yhteistyön äärellä.
18.00 Foorumi päättyy, kiitos!
19.00 Vapaamuotoista iltaohjelmaa & seurustelua
Klo 19 maakuntataiteilija Sirkka Kosonen kutsuu yleisön soittamaan 5-kielistä kannelta
Klo 20 lavarunoilija Nihkee Akka esittää foorumipäivän aikana syntyneen runon
Loppuillan jazz-tunnelmaisesta pianomusiikista vastaa Teemu Nikali
Liity mukaan Kulttuurifoorumin livestriimiin tästä!
Tilaisuuden järjestävät: Saimaa-ilmiö ja Savonlinnan kulttuuritoimi.
Tapahtuman kuvitus: Heidi Tamminen: Outo, uusi Savonlinna, 2021. Kuvitus syntynyt osana Saimaa-ilmiön kesän kulttuurikonttiohjelmaa.