Ajankohtaista
Julkaistu 13.12.2021
Saimaan alue on valittu European Region of Gastronomy -kandidaatiksi vuodelle 2024 – Itä-Suomi headhuntattiin mukaan Saimaa-ilmiön hakukirjan perusteella
Kyseessä on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, jonka keskiössä on ruokamatkailu, alueiden elinvoimaisuus sekä kansainvälinen yhteistyö ja näkyvyys.
Saimaan alueesta voi tulla vuonna 2024 Euroopan ruokamatkailun pääkaupunki, sillä alue on saanut kutsun osallistua kilpailuun European Region of Gastronomy -tittelistä. Haun myötä Saimaan alue on liittynyt International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -verkostoon, jossa valmennetaan ja tuetaan kestävän ja paikallisen ruokamatkailun alueita sekä rakennetaan kansainvälistä matkailun osaamisverkostoa.
Hakua ovat lähteneet rahoittamaan alkuvaiheessa Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitot sekä neljä kaupunkia: Mikkeli, Lappeenranta, Savonlinna ja Joensuu.
Haun ovat allekirjoittaneet vaaditut neljä tahoa, joista Etelä-Savon maakuntaliitto edustaa julkista toimijaa, Pohjois-Karjalan kauppakamari yksityistä toimijaa, Xamk Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu oppilaitosta ja Lake Saimaa ry yhdistyskenttää. Myöhemmässä vaiheessa yhteistyö tulee avautumaan laajemmin kunnille, yrityksille ja yhteisöille.
Yhteistyö jatkuu
Yhteinen haku on jatkumoa yhteistyölle, joka käynnistyi Saimaa-ilmiössä. Tavoitteena on nostaa itäinen Suomi Lapin ja Helsingin rinnalle kiinnostavaksi matkailukohteeksi.
”Tavoite vaatii määrätietoista työskentelyä yhdessä elinvoimaisen ja lumovoimaisen alueen puolesta. Ruoka yhdistää ihmiset ja yleisöt - ja ainutlaatuisen puhtautemme näkökulmasta meillä on paljon annettavaa Euroopalle. Kaupunkeina haluamme myös olla tukemassa pandemiasta vaikeasti kärsineiden matkailu-, ravitsemus- ja kulttuurialojen toipumista,” Joensuun kaupungin strategiajohtaja Sami Laakkonen toteaa.
Taidetta, kulttuuria ja ruokamatkailua
”Tämä on yksi Saimaa-ilmiön eli Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun tulos: hakukirjamme perusteella alueemme headhuntattiin kisaan mukaan. Erityisesti huomiota on saanut taiteen ja kulttuurin yhdistäminen ruokamatkailuun – tästä meiltä odotetaan juurekkaita mutta samalla innovatiivisia avauksia,” Saimaa-ilmiön projektijohtaja Sari Kaasinen kertoo.
European Region of Gastronomy -hakemuksen tuottamisesta vastaa Saimaa-ilmiön tiimi, josta osa työskentelee hakemuksen parissa maaliskuuhun saakka. Työtä ohjaavat kaupunkien ja maakuntaliittojen muodostama elinvoimatyöryhmä. Mallia otetaan Saimaa-ilmiön ruoka-ja kulttuuriaiheisista hakukirjan ohjelmista mutta myös Kuopion alueelta, joka sai Suomesta ensimmäisenä tittelin vuonna 2020, mutta ei päässyt laajasti toteuttamaan suunnitelmiaan koronan takia.
”Tällä hetkellä kirjaamme yhteen muun muassa ympärivuotisia tapahtumia, uudenlaisia ruokakulttuuriavauksia, kansainvälistä viestintää ja alueemme ruokalähettiläitä. Kuopion oppien ja Saimaa-ilmiön sytytyksen myötä uskomme vahvasti, että nyt jos koskaan on Itäisen Suomen vuoro kattaa pöytä rajojen yli,” Kaasinen toteaa.
Lisätietoa:
www.igcat.org
www.europeanregionofgastronomy.org