Ajankohtaista
Julkaistu 21.10.2021
Matkaraportti: Saimaa-ilmiön kulttuurikontti kiertueella
Saimaa-ilmiö järjesti vuodenvaiheessa 2020-2021 maakuntien keskuskaupungeissa Saimaa kaikille -konttikiertueen, joka kiersi Joensuun, Kuopion, Mikkelin ja Lappeenrannan kautta Savonlinnaan.
Kulttuurikontti tarjosi taiteilijoille ja kulttuurintekijöille näyteikkunan, työskentelytilan ja verkostoitumispaikan. Vaikka Covid19-pandemia rajoittikin yleisötilaisuuksien järjestämistä, toimi kontti kunkin paikkakunnan rajoitusten mukaisesti, ja tarvittaessa esityksiä saatiin maailmalle striimaamalla. Kiertueohjelman punaisena lankana oli tuleva yhteinen kulttuuristrategia, jossa teemoina ovat muun muassa kaupunki alustana, tunnistaminen ja tunnustaminen ja uusi yhteistyö.
Monipuolinen kiertue maakunnissa
JOENSUUSSA järjestettiin vireää kulttuurikeskustelua. Vieraina kävivät kulttuurisihteeri Sari Suvanto & Improteatteri Rajatapaus, Yksin sateessa -festivaalitaiteilija Sanna Kärkkäinen ja tapettisuunnittelija Anniina Löytynen sekä Culture Open -hankkeen Henna Karhapää. Torilavalla järjestetyssä paneelikeskustelussa mukana olivat mm. Saimaa-ilmiön projektipäällikkö Sari Kaasinen, Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen ja WTF Productionsin Mari Karjalainen.
KUOPIOSSA Saimaa-ilmiö järjesti konttiresidenssin yhteistyössä ITAK:in kanssa. Kontissa oli Emma Fältin, Inka-Leea Haataisen ja Roberto Fuscon Shifting Sands -teos, jota taiteilijat rakensivat ja harjoittelivat neljänä päivänä kontissa. Näytös jäi ainutlaatuiseksi, sillä teoksen keväälle suunniteltu ensi-ilta jouduttiin koronasuositusten takia perumaan. ANTI-festivaali tuotti konttiscreeningin, jossa näytettiin saksalaisen DEUFERT & PLISCHKEn teos sekä kuopiolaisten taiteilijoiden Veera Leunosen sekä Lauri Hein teoksia. Konttiviikon aikana tehtiin yhteistyötä Minna Canthin talo ry:n järjestämän Minnan pop-up -kahvilan kanssa läheisessä kauppakeskuksessa, josta lähetetyissä fb-livelähetyksissä toiminnanjohtaja Anja Lappi ja aluekoordinaattori haastattelivat viikon aikana paikallisia taiteilijoita ja muita toimijoita.
MIKKELISSÄ Jukka Ristolaisen ja Maija Tuomen upeaa tanssitaideteosta oli mahdollista seurata lasin läpi tai ruudun välityksellä. Ristolainen ja Tuomi toteuttivat taideteon Tanssia Saimaalla vuonna 2017, jossa tanssittiin vesitietä pitkin soutuveneellä Savonlinnasta Mikkeliin. Kulttuurikontissa oli nähtävillä video-otoksia kyseiseltä matkalta sekä koetun matkan heijastumia tanssina. Kontista käsin organisoitiin kulttuuripääkaupunkihakuun liittyvien sisältöjen suunnittelua järjestämällä mm. keskustelu monipaikkaisuudesta ja vapaa-ajan asumisesta. Kolkkokollektiivin ja Parkunmäen masinistien Runogeneraattori ilahdutti ohikulkijoita hetken runoilla ja lopuksi Kulttuurikontin toiminta säteili livelähetykseen, joka vieraili Volat Oy:n toimesta keskustan tuntuman luovan alan yrittäjien luona keskustellen kulttuurista ja taiteesta.
LAPPEENRANNAN viikolla kontissa vieraili Kaakon Taidelainaamon valikoimista koostettu näyttely, joka oli avoinna 24/7 ohikulkijoille. Suunniteltua ohjelmaa jouduttiin perumaan koronasuositusten vuoksi, mutta yhteistyökumppaneiden kanssa toteutetut keskustelut toteutuivat. Aiheina olivat mm. Eläminen taiteen ammattilaisena Etelä-Karjalassa ja Kestävä tapahtumatuotanto. Jälkimmäisessä keskustelijoina olivat toiminnanjohtaja Heli Rautanen Saimaa Geoparkista, ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen ja tapahtumapalvelujen asiantuntija Teemu Myyryläinen Lappeenrannan kaupungilta sekä Uus Festivaalia järjestävän Uus Kulttuuri ry:n pj. Lauri Tujula.
Kestävä tapahtumatuotanto on ajankohtainen aihe Euroopan vihrein kaupunki -tunnustuksen (alle 100 000 asukkaan sarjassa) saaneessa Lappeenrannassa. Kaupunki ja Uus Kulttuuri ry ovat myös yhteistyössä laatineet askelmerkit kestävä(mmä)n tapahtuman järjestämiseen: https://lappeenrantaevents.fi/fi/Jarjesta-tapahtuma/Kestavampi-tapahtuma
SAVONLINNASSA kontista käsin striimattiin niin musiikkia kuin puhettakin. Muusikko Ville Leinosen pystytti yhden päivän ja yhden yön ajaksi työhuoneensa Savonlinnan keskustaan ja saapuu tekemään musiikkia elokuvasta inspiroituneena. Keskustelujen aiheina olivat mm. ”Tarvitaanko Savonlinnassa ja Itä-Suomessa muutosta? Voisiko kulttuurista olla muutoksen tekijäksi?” sekä ”Missä savonlinnalainen taide ja kulttuuri näkyy ja kuuluu, miksi?” Kiertuekontin näytöllä nähtiin Iikka Muhosen ja Riikka Halosen tekstejä kirjasta Rukiiset runot sekä sulkavalainen taideyhteisö Ihmekollektiivi otti kontista käsin yhteyksiä Saimaalle.
Kulttuurikontti innosti toimijoita ja Saimaa-ilmiön yhteistyökumppaneita niin, että se nousi Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun taide- ja kulttuurisisältöihin omaksi ohjelmanumerokseen. Kontteja suunniteltiin lähetettävän Eurooppaan sisuksissaan taidetta ja kulttuuria Saimaalta. Yhtenä ohjelmanumerona oli vierailu Unkarin Vezprem-Balatoniin kulttuuripääkaupunkivuonna 2023.
Savonlinnan kuuma kesä
Kiertueelle saatiin jatkoa kesällä 2021, kun kulttuurikontti saapui uudestaan Savonlinnaan. Satamapuistossa kesäkuusta syyskuun alkuun saakka vieraillut kulttuurikontti toimi näyteikkunana itäsuomalaisille taiteen ja kulttuurin tekijöille ja toimijoille. Toimijoita ja taiteilijoita oli kolmen kuukauden aikana mukana 26 Savonlinnan lisäksi muun muassa Puumalasta, Kuopiosta, Joensuusta, Juvalta, Rantasalmelta ja Sulkavalta.
Ensimmäisen kuukauden aikana kontissa vieraili Saimaa-ilmiön hakukirjaan kuvanneiden valokuvaajien Samuli Kuittisen, Veera Konstin ja Juri Ringsin teoksia. Sen jälkeen tila oli toimijoiden, kulttuurin tekijöiden ja taitelijoiden vapaassa käytössä. Kontissa tehtiin taidetta, pidettiin näyttelyitä ja esitettiin konsertteja. Se myös toimi Savonlinnan tapahtuman ohjelma- ja infopisteenä, mm. Savonlinnan Kansainvälinen Luontoelokuvafestivaali, S Creatives sekä Pyhän Olavin Kilta ry:n saivat kontin avulla tapahtumatoiminnalleen tarvitsemaansa tilaa.
Olga Blokh Bloch Ceramicsista toi konttiin keramiikkataidetta. Hänen käsintehdyissä taide-esineissään on pinnan koristeena mm. Saimaan pohjahiekkaa, luonnonsavea sekä saunan kiukaasta tulevaa puutuhkaa.
”Oli tärkeää tutustua asiakkaisiin ja saada palautetta ja edustaa taidettani”, Blokh kertoo.
”Meille oli tärkeää päästä esille kulttuurikontissa, sillä meillä ei ole omaa toimipaikkaa”, Susanna Peura Savonlinnan seudun oppaista kuvailee. ”Ohjelmaamme kuului mm. tietovisa, ja Joel Lehtosen juhlavuoden kunniaksi luimme otteita hänen teoksistaan. Myös Linnankadun rouvat, jotka esiintyvät kahdella teemakierroksellamme, kävivät kontilla vieraina.”
Molemmilla toimijoilla on mielessään kehitysehdotuksia eritoten näkyvyyden kasvattamiseksi.
”Kontti on hyvä konsepti paikalliselle päästä esille, mutta satamassa voisi olla jokin kyltti ohjelmasta, miksei ihan digitaalinen ilmoitustaulu”, Susanna Peura toteaa.
”Taiteilijayhteistyön tehty näyttelyn ja musiikin yhdistäminen voisi auttaa saamaan lisää asiakkaita”, Olga Blokh arvelee. ”Ehdottomasti jatkaisin kulttuurikontin perinnettä myös ympäri vuoden. Kulttuurikontin brändin alla voisi olla ryhmänäyttelyitä ja taiteilijatapaamisia tai taidemyyjäisiä erilaisissa ympäristöissä. Kulttuuria pitäisi olla saatavilla niin asiakkaille kuin myös itse taiteilijoille.”