Ajankohtaista
Julkaistu 16.11.2021
Itä-Suomen kaupungit ja kulttuurialojen toimijat sytyttävät valot kulttuurin puolesta illalla 24.11.
Pohjois-Savosta alkunsa saanut tempaus laajentui Saimaa-ilmiön kautta koko Itä-Suomen laajuiseksi kampanjaksi.
Itä-Suomen kaupungit ja kulttuurialojen toimijat sytyttävät valot kulttuurin puolesta illalla 24.11.2021 Red Alert -hengessä. Nyt valaistaan muistutukseksi kulttuurin merkityksellisyydestä. Tempaus on saanut alkunsa Pohjois-Savosta, Kotikulmat valoissa -kampanjasta, joka Saimaa-ilmiön kautta laajentui koko Itä-Suomen laajuiseksi kampanjaksi.
Kuopiosta punaisella valaisevat julkisivunsa 24.11. illalla Kuopion Musiikkikeskus ja Kuopion Kaupunginteatteri. Iisalmessa valaistaan Iisalmen kulttuurikeskus, Lappeenrannassa kaupungintalo ja Etelä-Karjalan Osuuspankin konttori. Savonlinnassa valaistaan Olavinlinnan edustalla oleva Tallisaari, Savonlinnan teatteri sekä Kulttuurikellari. Joensuussa valotaiteilija Kari Kola valaisee tapahtumapuutarha Botanian. Mikkelissä valaistaan konsertti- ja kongressitalo Mikaeli ja Varkaudessa Varkauden Teatteri. Tervossa valaistaan Nuorisotalo Manttu.
"Idea sai alkunsa Pohjois-Savossa Kulttuuri kuulolla -kehittämistehtävässä, jossa ajatuksena oli laajentaa 2020 vuonna Siilinjärvellä toteutettua kampanjaa maakunnan laajuiseksi. Saimaa-ilmiön verkostojen kautta toteutuksen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä saatiin laajennettua nopeasti maakuntarajojen yli Itä-Suomen keskuskaupunkeihin muistuttamaan taiteen ja kulttuurin tärkeydestä. Tämä teema on ollut Saimaa-ilmiön keskiössä koko hankkeen ajan, ja tempaus myös nostaa esiin konkreettisesti kaupunkien välisen yhteistyön voiman,” kertoo Saimaa-ilmiön Pohjois-Savon aluekoordinaattori Jarkko Kääriäinen.
Osallistu mukaan
Kulttuuria arvostavat asukkaat voivat eri puolella Itä-Suomea osallistua tempaukseen omin punaisin valaistuksin tai esimerkiksi käyttämällä kyseisenä ajankohtana jotain punaista somistetta (rusetti, koru, kaulaliina yms) ja postaamalla sen someen #kulttuurivaikuttaa #kulttuurinpuolesta.
Kampanjan aikana halutaan nostaa esiin myös kulttuurin merkityksellisyyttä: kulttuuri vaikuttaa niin fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti kuin taloudellisestikin. Kulttuurilla on lukuisia todennettuja hyvinvointivaikutuksia. Lisäksi kulttuurilla on taloudellista painoarvoa. Kulttuurisesti kiinnostavat alueet houkuttelevat luovaa osaamista ja matkailijoita alueille. Luovilla ratkaisuilla voidaan lisätä tuottavuutta. Ennen koronapandemiaa luovat alat työllistivät Euroopan tasolla yli kaksi kertaa enemmän kuin autoteollisuus ja tietoliikenne yhteensä. Suomessa työllisiä oli noin 135.000 ja kulttuurin osuus bruttokansantuotteesta 3,3% (EY-tutkimus, 2021).
Itä-Suomen laajuista Kulttuurin puolesta -valaistuskampanjaa toteuttavat yhteistyössä Kuopion, Iisalmen, Savonlinnan ja Lappeenrannan kaupungit, Tervon kunta, Saimaa-ilmiö 2026 -hanke, Mikkelin Mikaeli, Varkauden Teatteri, Savonlinnan teatteri, Etelä-Karjalan Osuuspankki, tapahtumapuutarha Botania sekä Savonlinnan kulttuurikellari.
Lisätietoja
Jarkko Kääriäinen, aluekoordinaattori, Saimaa-ilmiö 2026
050 4368108, jarkko.kaariainen@savonlinna.fi
Tiina Taskinen-Viinikainen, hankekoordinaattori, Kuopion kaupunki
044 748 2374, tiina.taskinen-viinikainne@kuopio.fi