Ajankohtaista
Julkaistu 4.11.2021
Etelä-Savon taidetempaus: saunaperinteiden ja taiteen teemailta Naisvuoren uimahallissa 30.11. - ilmoittaudu mukaan saunaperinteen johdantokurssille
Tule kokemaan, millaiseksi uimahallireissu muuttuu, kun siihen tuodaan mukaan saunaperinteitä ja taide-elämyksiä.
Suomalaiset, venäläiset, virolaiset ja karjalaiset ovat intohimoista saunakansaa. Myös länsinaapureissamme Ruotsissa ja Norjassa on viimevuosina ollut vallalla todellinen saunabuumi. Sauna on meille pohjoisen ihmisille pyhä ja kaikesta turhasta riisuttu.
Saunassa olemme ihmisinä läsnä, hiljaisuudesta käsin. Saunassa on hoivattu ihmisiä halki vuosisatojen, kylvetetty esi-isiä, parannuttu sairauksista, valmistauduttu juhlaan, synnytty ja kuoltu. Vaikka me lähes kaikki saunomme, ovat perinteet jo osin arjestamme kadonneet.
Saunakulttuuri nostettiin merkittäväksi osaksi taide- ja kulttuuriohjelmaa myös Itä-Suomen yhteisessä haussa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Saimaa-ilmiön saunaperinteiden teemaillassa tuomme näitä sisältöjä tutustuttavaksi Naisvuoren uimahalliin, joka juhlistaa tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan. Millaiseksi uimahallireissu muuttuu, kun siihen tuodaan mukaan saunaperinteitä ja taide-elämyksiä?
Ohjelma
Maksuttomat osiot
klo 16.30 Tilaisuuden avaus uimahallin kahviossa, sanataiteilijat Lea Suopelto ja Veikko Happonen lausuvat vesiteemaisia runoja.
Aulassa esillä valotaiteilija Elisa Hillgenin Heijastus -teos:
”Valo heijastuu erilaisten esineiden läpi muodostaen hypnoottisen, läikehtivän heijastuksen. Katsojalle voi syntyä muistoja vaikkapa revontulista tai laiturin alla kesäpäivänä liplattavasta vedestä. Elisa Hillgen on mikkeliläinen valaistussuunnittelija, joka työskentelee osa-aikaisesti Jyväskylän Valon kaupunki -hankkeessa valaistuskoordinaattorina. Hän on lisäksi järjestänyt kahtena vuonna Mikkelissä suositun Illumio-valotapahtuman. Omissa töissään Elisa tutkii valon perusilmiöitä kuten varjoja, heijastuksia ja liikettä.”
klo 16.30 – 17.30 Perinnesaunottaja Laura Foonin Saunaperinteen johdantokurssi
Maksuttomalle kurssille mahtuu maksimissaan 15 hlö (ilmoittautumiset 23.11. klo 16 mennessä osoitteeseen: info@saimaailmio2026.fi).
”Itämeren alueen saunaperinteen historiaan tutustumisen lisäksi johdantokurssilla pohditaan, miksi sauna on ollut pyhä paikka? Miksi vihta ja saunahattu ovat olleet merkkinä siitä, että saunottaja tai saunahoitaja on paikalla? Mitä ovat saunaloitsut ja miksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoista löytyy paljon saunaan liittyvää mytologiaa? Mitä saunaperinne kertoo löylystä, tuosta saunan hengestä?”
Uimahallin pääsylipulla klo 17.30 – 20.30
Tunnelmallinen uinti – äänimaailmana säveltäjä, muusikko ja äänisuunnittelija Markus Pesosen Saimaa-ilmiö -hankkeelle suunnittelema Sounds of Saimaa:
”Enonkoskella asuvan Markus Pesosen teos juhlistaa yhteyttä alueemme luontoon ja sen vuodenaikojen ääniin. Se nostaa valokeilaan Saimaan luonnonläheisen arkielämisen taian.”
Sanataidetta saunan lauteilla, sanataiteilijat Lea Suopelto (naisten saunassa) ja Veikko Happonen (miesten saunassa) lausuvat vesiteemaisia runoja.
Saimaa-ilmiö järjestää tilaisuuden yhteistyössä Mikkelin kulttuurin unelmavuosi 2022 -hankkeen, Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden ja Naisvuoren uimahallin kanssa.